Kök Ceviz Ağacı
Kök ceviz ağaçları sert, dayanıklı, kendine has desenleri, hareleri ve kokusuyla insanların kendini sevip tercih etmesine olanak sağlamaktadır. Özellikle daha sade, doğal ve geleneksel malzemelerden hoşlanan bıçak tutkunları, bu hammaddeyi bıçaklarında tercih etmektedirler.
Geçmişten günümüze kadar silah, bıçak, pahalı mobilyalar, çeşitli hediyelik antika eserlerde tercih edilen cevizin ne kadar kıymetli bir hammadde olduğunu görmekteyiz.
Kök ceviz ağacının şarap gibi yıllandıkça özelliklerini geliştirdiği için ağacın yaşı ne kadar büyük olursa dayanıklılığı, desenleri ve hareleri daha iyi olur. Bu nedenle biz de kabzalarımızda ceviz kullanırken minimum 30 yıllık olmasına özen gösteriyoruz.
Yapısı gereği cilalanmaya çok müsait olan ceviz ağaçları , doğa şartlarında ve sergi esnasında olası şişme ve deformasyona karşı şeffaf bir cila ile dikkatlice cilalanmaktadır. Kullanılacak cilanın kalınlığını işinin ehli ustalar tarafından yapılması gerekmektedir. Bu tarz işçilik teknikleri hayat verdiğimiz eserlerin uzun yıllar boyunca kalitesinden taviz vermeden kullanılmasına olanak sağlayacaktır.
Kök Zeytin Ağacı
Ölümsüz ağaç olarak bilinmekte olan zeytin ağacı, yüzyıllar boyunca hayatta kalmaktadır. Yaşlandıkça damar yapısı ve urlu yüzeyi daha da geliştiğinden dolayı zeytin ağacı yaşlandıkça daha da değerlenir. Değerlendikçe de bıçak gibi ölümsüz eserlerde doğal kabza malzemesi olur.
Zeytin ağacı işlendiğinde oldukça açık, sade bir görünüme, birbirinden farklı damar yapısına ve kendine has hoş bir kokuya sahip olur.
Pİ KNİFE olarak nem gibi dış etmenlerden korumak için şeffaf Japon kaplama uygulaması yaparak kabzanın ömür boyu deforme olmasının önüne geçmekteyiz. Bu sayede doğallıktan ve orijinallikten yana olan bıçak tutkunları gönül rahatlığı ile kullanmaktadırlar.
Stabilize Ahşap
Kısaca Stabilize ahşap kendi içinde nem alış verişi yapan ahşabın doğal faaliyetlerini durdurup deforme olmasını engellemek için stabil bir hale getirme tekniğidir.
Bildiğimiz üzere ahşap, içeriğindeki lifler sayesinde nem, bakteri, mantar gibi çeşitli mikroorganizmaları bünyesinde barındırabilmektedir. Bu mikroorganizmalar ve nem ahşabın duruma göre şişme-çekme yapıp deforme olmasına neden olmaktadır. Bu özellikle bıçak endüstrisinde önemli bir sorundur.
Stabilize etme yöntemi; Ahşap blokların basınç altında vakum yapan tüplere yerleştirilip ahşabın içindeki hava ve suyun çıkarılıp yerine renklendirilmiş reçineler verilir. Vakum ile ahşabın liflerine yerleşen renkli reçineler ahşabın desen ve harelerini ortaya çıkarıp estetik bir görünüm verilmektedir.
Bu özelliklerin yanı sıra dış etmenlerden etkilenmeyen, ham haline göre daha sert daha dayanıklı ve daha estetik bir blok ortaya çıkmasından dolayı bıçak ustalarınca sıklıkla tercih edilen değerli bir kabza malzemesi olmaktadır.
Mikarta
Cam elyafı ve reçine karışımından elde edilen bu kompozit malzeme dayanıklılığı ve hafifliği ile ön plana çıkmaktadır. Oldukça sert, su geçirmez, yüksek ısıya dayanıklı olduğundan dolayı özellikle avcı bıçaklarında sıklıkla tercih etmekteyiz.
Üretimindeki reçineye isteğe bağlı renk ve desen uygulandığı için birbirinden farklı yüzlerce kabza çeşidi üretilebilmektedir. bizim gibi tasarımcılar ve zanaatkarların yaratıcıklarını daha iyi ortaya çıkarmaya olanak sağlamaktadır.
Epoksi / Epoksi hibrit
Bilindiği üzere epoksi sıvı bir malzemedir. Bu sıvının basınç tüplerinde vakumlaştırılması sonucu katı bloklar elde edilmektedir.
Vakumlama yapılmadan önce sıvıya katılan isteğe bağlı renk pigmentleri ve çeşitli materyaller ile sonsuz kombinasyonlar elde edilebilmektedir. Yapısı gereği parlak , görselliği ile ön plana çıkan, sıklıkla tercih edilen epoksi kabzalar, minimum sürtünme yapısından dolayı elde kayabilen bir malzemedir. Bundan dolayı çakı, şef bıçağı, meyve bıçağı gibi modellerde kullanılabilirken av bıçağı gibi doğa şartlarında kullanılacak modellerde tercih etmiyoruz.
Epoksiler şeffaf ve renkli karışımlar olduğundan dolayı bulunduğu kalıbın içine çeşitli meteryaller(kozalak,karınca,akrep,mermi vs) konularak ortaya çıkacak olan bloğun daha gösterişli olması sağlanabilinmektedir.
Geyik Boynuzu
Doğanın bize vermiş olduğu baştan sona kusursuz, sert, dayanıklı ve estetik görünümlü geyik boynuzu, bu özelliklerini içeriğinde barındıran yoğun keratinden almaktadır. Bıçakta özgün ve doğallığı seven insanlar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
Yapısı gereği boynuzun içi oyuk olduğu için gizli kuyruk av ve şef bıçağı profillerince kullanılmasının yanı sıra, iki kapak formunda çakı kabzası olarak da kullanılabilmektedir.
Orijinalindeki kahverengi yüzey; elde kayma yapmaz, tırtırlı, sert ve kendine has dokusu ve kokusu olan bir yüzeydir. Bu yüzey çoğu zaman alt tarafındaki beyaz yüzeyi ortaya çıkarmak için tıraşlanmaktadır. Bazı modeller için tıraşlanması iyi iken bazı modellerde kullanım açısından sorun teşkil etmektedir. Örneğin; Koleksiyonluk çakı, kılıç, hançer, av bıçakları gibi modeller daha çok sergilenmek için üretildiği için tıraşlanmış yüzeyli geyik boynuzu kullanılabilir. Lakin doğada aktif şekilde kullanılacak olan av bıçağı, çakı, şef bıçağı ve meyve bıçağı gibi modellerin kabzası tıraşlanmış beyaz yüzeyli geyik boynuzundan olursa şayet ortam şartlarına bağlı olaraktan elde kayma yapabilecektir. Bu sebepten ötürü kahverengi yüzeyli geyik boynuzunu tavsiye ederiz.
Verzalit Ahşap
Verzalit , çeşitli odun, talaş ve ahşap parçalarının tutkal benzeri karışımlarla harç hale getirilip, özel basınç tüplerinde yüksek basınç altında preslenmesiyle ortaya çıkarılan bir yapı malzemesidir. Verzalit, yapısı gereği ; neme, çizilmeye, kötü hava koşullarına, rutubete, kırılmaya, küflenmeye, böceklenmeye ve en önemlisi yanmaya muazzam dayanıklıdır.
Bu kadar dayanıklı ve sert yapısından dolayı bıçak endüstrisinin yanı sıra mobilya endüstrisince de sıklıkla tercih edilmektedir.