BIÇAK NASIL SEÇİLİR ?

Şef Bıçağı Nasıl Seçilir?

Mutfaklarımızın bir numaralı gözde yardımcılarından biri olan şef bıçakları hem evde hem de profesyonel mutfaklarda demirbaş malzeme olaraktan görev yapmaktadır.

Bu kıymetli yardımcı kendi içinde farklı modeller ve boyutlarla karşımıza çıkmaktadır. Değişen boy ve namlu modelleri bıçağın amacına uygun bir şekilde kullanılıp sınırlarını görmemize olanak sağlamaktadır.

Örneğin; Satır, fileto bıçağı, meyve bıçağı, ekmek bıçağı, kafa-soyma bıçağı gibi kullanım alanları daha sınırlı olan bu modellere nazaran Santoku ve Gyuto gibi Japon model şef bıçakları, boyu, namlu modeli ve kalınlığı bakımından genel kullanıma daha uygun olaraktan görülmüş olup şeflerce en sık kullanılan bıçak türüdür.

Şef bıçakları, avcı bıçaklarının aksine suya olan teması çok daha fazla olacağından dolayı yüzeyi suyu tutmayan bir yapıda ve paslanmaz çelikten olması kullanıcı açısından daha rahat bir kullanım sağlayacaktır.

Pİ KNİFE olaraktan bizim tavsiyemiz; Şef bıçağınızı seçerken kullanılan çeliğin AEBL İsveç çeliği olması gerekmektedir. AEBL İsveç çeliği, yapısı gereği muazzam keskinliğe sahip olup bu keskinliği uzun süreler boyunca koruyabilen bu çeliğimiz paslanma yapmama özelliği ile de mutfaklar için en idealidir, birçok ince çelik katmanların birleşmesiyle meydana gelen AEBL çeliğimizin sertlik değeri 60-61 hrc olup sınıfının en iyisidir. Bıçağı bıçak yapan bu hassas değerler, uzun yıllar gönül rahatlığı ile kullanmanız açısından son derece önemlidir.

Şef bıçaklarında kabza malzemesi olaraktan sudan etkilenmeyen epoksi, stabilize, doğal boynuz ve verzalit malzemeler ön planda olmasının yanı sıra kullanılacak ağaçların 40+ yıllık olması da rahatlıkla tercih edilmesine olanak sağlamaktadır.

Av Bıçağı Nasıl Seçilir ?

Kampçılık ve avcılık sporun en önemli ekipmanlarından biri olan av bıçağı, yeri geldiğinde hayat kurtaran bir yardımcı olaraktan görev yapmaktadır.

Doğanın zorlu ve sert koşulları karşısında kullanıcıya etkin hizmet verebilmesi için amacına uygun modelde, kaliteli çelikten, ergonomik kaymaz bir kabzadan oluşması gerekmektedir. Av bıçakları kalınlık olaraktan şef bıçaklarına göre daha kalın olması, olası bir kemik kırma ve dal kesme gibi işlemlerde oldukça etkili olmaktadır. Çelik türü bakımından Pİ KNİFE olarak bizlerin yine tercihi AEBL İsveç çeliği olacaktır. Dayanıklılık ve keskinliğini uzun süreler boyunca koruması üretici ve kullanıcı açısından oldukça iyidir.

Av bıçakları amacına uygun olması adına 4 farklı sınıfta üretilmektedir.

1.) SABİT AVCI MODEL: Sabit modelli av bıçakları yekpare çelikten olduğu için daha dayanıklı ve güvenilirdir. Keyfiye bağlı olaraktan istediği tarzda kabza üretilmektedir lakin doğa şartlarında kullanım rahatlığı ve ergonomiklik açısından Ele oturan oymalı bir kabza, silikon bazlı kaymaz yüzeyli bir kabza veya ele oturan kavisli kabzaları tavsiye ediyoruz. Özellikle Doğa şartlarında avcılık veya kampçılık yaparken kesme ve parçalama işlemlerinde kullanılması için bıçağınızın 3-4 mm kalınlığında olması size avantaj ve rahatlık sağlayacaktır.

2.) SKİNNİNG AVCI MODEL: Özellikle av hayvanlarının derilerini deforme etmeden yüzülebilmesi için özel bir namluda üretilen skinning model avcı bıçağı, yuvarlak ve ince namlu yapısı ile hayvan postu çıkarmaya çalışanların bir numaralı yardımcısıdır.

3.) GUT HOOK AVCI MODEL: Kendine has karakteristik bir namluya sahip olan bu modelin amacı, hayvan bağırsağına zarar vermeden dikkatlice kesilip çıkarılmasına olanak sağlamaktadır.

4.) CAPİNG AVCI MODEL: İnce ve keskin uçlara sahip olan camping bıçaklar, daha çok küçük av hayvanlarının detaylı işlenebilmesi için kullanılmaktadır. Boyut ve model olaraktan katlanılmayan sabit bir çakıya benzeyen bu model kampçıların ve avcıların küçük ama etkili yardımcısıdır.

Çakı nasıl seçilir?

Küçük ama son derece etkili olan çakılar Roma döneminden günümüze kadar çeşit çeşit kullanım amacı için üretilmektedir. Kampçılar, çiftçiler, avcılar ve balıkçılar için bir numaralı yardımcı görevini üstlenmektedirler.

Çakı yapısı bakımından namlu, kabza ve mekanizmadan oluşan mekanik bir modeldir. Bu mekanizmalar sırttan kilitli, yaylı, sürgülü ve kafadan kilitli gibi yaygın çeşitleri mevcuttur. Pİ KNİFE olaraktan bizler gerek kullanım rahatlığı gerekse güvenlik açısından mekanizması sırttan kilitli çakıları tavsiye ediyoruz.

Çakılardaki çelik türleri isteğe ve bütçeye bağlı olaraktan değişmektedir. Pİ KNİFE olaraktan bizler üretimlerimizde AEBL İsveç çeliği kullanmaktayız. Sertlik, dayanıklılık, keskinliği koruma ve paslanmaz özelliği ile bizim tercihimiz olmaktadır.

Kabza malzemesi isteğe bağlı olaraktan ağaç, epoksi, boynuz, verzalit gibi çeşitlerden olabilir. Çakıların kabzası doğa şartlarında ter ve sudan dolayı elde kaymaması için şef bıçağı gibi düz olmamalıdır. Ele rahatlıkla oturan parmak kavisli, silikon bazlı kaymaz yapıda veya hafif oyuntulu olmalıdır. Bu özellikler kullanıcının doğa şartlarında daha rahat etmesine olanak sağlamaktadır.

Günlük yaşamda cepte rahatlıkla taşınıp basit şeyleri kesmeye yarayan bu model kendi içinde 5 farklı modelde üretilmektedir.

1.) İSVİÇRE ÇAKISI: Tek bir bütünde birden fazla özelliğe sahip olan bu bıçakta ; makas, bıçak, tornavida, gazoz açacağı gibi birçok minyatür aletlerden oluşmaktadır.

2.) CEP ÇAKISI: Günlük işlerde kullanmak için üretilen sade , küçük ama etkili bir modeldir.

3.) AV ÇAKISI: Daha çok kampçılık ve avcılıkta tercih edilen, muadillerine göre daha büyük boyut ve daha kalın namluya sahip olan bu çakı modeli hem savunmada hem de sert cisimleri kesmede kullanılmaktadır.

4.)KELEBEK ÇAKI: Bıçak sapının iki parçaya ayrılmış olan Filipin modeli olan kelebekler daha çok koleksiyon ve gösteri amaçlı kullanılmaktadır.

Küçük ama işlevi çok yüksek olan çakılar amacınıza uygun modelde seçtiğiniz taktirde sizlere iyi bir yardımcı kazandıracaktır.